Een HKZ-certificaat behalen? Kom maar op!
HKZ staat voor Harmonisatie Kwaliteitsbeoordeling in de Zorgsector. Deze kwaliteitsnorm is specifiek op de zorg gericht en opgezet door zorgspecialisten, zorgverzekeraars en certificerende instellingen. Die expertise kan prettig zijn als je net begint met kwaliteit in de zorg. Wil jij een HKZ-keurmerk behalen? Wij begeleiden je van A tot (HK)Z.
Wat zijn de voordelen van een HKZ-certificaat?
- Met een HKZ-certificaat laat je zien dat je de zaken op orde hebt
- Je voldoet aan de eisen vanuit klanten, professionals en stakeholders
- Ook behoud en verbeter je continu de kwaliteit van je zorg
- Het certificatieschema is opgezet door (onder andere) zorgspecialisten
- HKZ is gericht op specifieke zorgsectoren, waardoor je concrete handvatten hebt
- Het HKZ-keurmerk versterkt je marktpositie en overtuigingskracht
Veel zorgorganisaties kiezen voor HKZ, omdat het certificatieschema is opgezet door experts uit het werkveld. Niet alleen zorgspecialisten, maar ook zorgverzekeraars en certificerende instellingen zijn onderdeel van dit team. Daardoor weet je zeker dat jouw branche aansluit bij de HKZ-norm én is de implementatie van het systeem een stuk concreter.
Welk HKZ-certificaat past bij mijn zorgorganisatie?
1. HKZ Kleine Organisaties
Ben je een kleine zorgorganisatie met minder dan 10 fte in dienst? Heb je één vestiging en werk je met één zorgdiscipline? Dan is HKZ Kleine Organisaties de meest praktische keuze.
2. Branchespecifiek deelschema
Heb je meer dan 10 fte in dienst en lever je zorg vanuit één specifiek discipline? Dan kun je kiezen voor een branchespecifiek deelschema, zoals HKZ GGZ of Gehandicaptenzorg.
3. HKZ Zorg & Welzijn
Als je een uitgebreid dienstenaanbod hebt - én meer dan 10 fte in dienst hebt - is HKZ Zorg & Welzijn precies wat je zoekt. Binnen deze norm kun je meerdere zorgdisciplines certificeren.
Behaal zonder gedoe een HKZ-certificaat
Je kunt HKZ zien als een routekaart voor jouw zorgorganisatie. Toch schrijft het kwaliteitssysteem niet tot op de letter voor wat je moet doen. Je bepaalt zelf hoe je invulling geeft aan de minimumeisen. Weet je niet waar je moet beginnen? Wij ondersteunen je bij de implementatie van het kwaliteitssysteem. Bovendien zorgen wij ervoor dat je de uitvoering leuk vindt – en niet als ‘gedoe’ ervaart.
Daarnaast helpen wij je graag bij het optimaliseren van je cliëntdossier, het opstellen van een kwaliteitshandboek en het actualiseren van je kennis rondom wet- en regelgeving. Samen zorgen we ervoor dat kwaliteit in de zorg slim en simpel wordt.
Snel aan de slagVeelgestelde vragen
Nee, een HKZ-certificaat is niet verplicht. Wel heb je met een certificaat een streepje voor bij gemeenten, zorgverzekeraars en zorgkantoren.
Met HKZ-certificering til je jouw zorgorganisatie naar een hoger niveau. Je hebt namelijk niet alleen je organisatie op orde, maar bewijst ook dat de cliënt bij jou op #1 staat. Bovendien heb je een goede basis om door te groeien. Je medewerkers weten wat er van ze verwacht wordt en werken volgens een duidelijk werkwijze. Dat geeft rust en overzicht.
Een certificaat zorgt ervoor dat je een streepje voor hebt bij gemeenten, zorgverzekeraars en zorgkantoren. Je hebt namelijk concreet bewijs dat je aan de gestelde eisen voldoet.
Een certificeringstraject bestaat uit een aantal fases: het beschrijven van de processen, de implementatie van de processen en de evaluatie van de processen. Deze fases doorlopen we tijdens een aantal sessies, waarbij we de volgende leidraad aanhouden:
- sessie 1: beschrijving strategie, omgeving, doelstellingen, stakeholders en risicoanalyse, inrichten kwaliteitshandboek
- sessie 2: beschrijving + implementatie primaire processen
- sessie 3: beschrijving + implementatie ondersteunende processen
- sessie 4: beschrijving + implementatie verbeterprocessen
- sessie 5: evaluatie processen, opstellen directiebeoordeling
- uitvoeren interne audit (dit is afhankelijk van de gekozen norm)
Door de veiligheid en de beleving van de cliënt aantoonbaar centraal te stellen. Je hebt de belangrijkste processen binnen jouw organisatie goed in kaart gebracht, bent op de hoogte van risico’s en kansen en weet deze te beheersen danwel te benutten.
Daarnaast voldoe je aan alle wettelijke eisen en regelgeving binnen jouw branche en heb je een structurele leer- en verbetercyclus geïmplementeerd.
Dat is enerzijds afhankelijk van de omvang van jouw organisatie en anderzijds de aard van de dienstverlening en het aantal processen dat er lopen. Wij stellen graag vrijblijvend een offerte voor je op.
HKZ Zorg & Welzijn is van toepassing op het kwaliteitsmanagementsysteem van organisaties in Zorg & Welzijn die behandeling/begeleiding/zorg en/of dienstverlening aanbieden, ongeacht het type financiering, de organisatievorm, de omvang of het type activiteiten die worden uitgevoerd.
HKZ-certificaat behalen? Start deze week nog!
Heb jij haast met het behalen van een HKZ-certificaat? Logisch! Wij sprinten graag met je mee. Na onze kennismaking ontvang je vaak dezelfde dag nog een offerte. Zeg je ja tegen ons voorstel? Dan kun je direct van start in je eigen projectomgeving. Geef jij het startsein?