Alles wat je moet weten over HKZ zorg & welzijn

Gepubliceerd op: Suzanne van Doorn

Alles wat je moet weten over HKZ zorg & welzijn

Dat kwaliteit in de zorg een must is, weet je al lang. Toch duizelt het aanbod van kwaliteitsnormen je soms. Ga je voor NEN-EN-ISO 9001:2015, HKZ Kleine Organisaties of HKZ Zorg & Welzijn? En hoe weet je zeker dat zo’n kwaliteitsnorm écht bij je zorgorganisatie past? Onze eerste tip: probeer niet te veel tegelijk te willen. Kleine stapjes, dat is de manier. Wij vertellen je in deze blog daarom graag meer over één van de kwaliteitsnormen HKZ Zorg & Welzijn. Dan heb jij weer een zorg minder. 😉

Wat houdt de kwaliteitsnorm HKZ Zorg & Welzijn in?

Harmonisatie Kwaliteitsbeoordeling in de Zorgsector. Dat is waar HKZ voor staat. Een van de nieuwste HKZ-normen is HKZ Zorg & Welzijn. Deze norm is ontwikkeld als tegenhanger van de ISO 9001:2015, omdat je hierin (net als bij ISO) verschillende soorten dienstverlening kunt onderbrengen. Ideaal als jouw dienstverlening niet binnen een branchespecifieke HKZ-norm (oftewel HKZ-deelschema) past.

Het doel van HKZ Zorg & Welzijn? Een duurzame kwaliteitsverbetering realiseren op het gebied van zorg en welzijn. Met dit HKZ-keurmerk bewijs je dan ook dat jouw zorgorganisatie continu naar verbetering streeft. Bovendien is het certificatieschema opgezet door experts uit het werkveld, zoals zorgspecialisten, verzekeraars en certificerende instellingen. Die expertise kun je ongetwijfeld goed gebruiken.

Voor welke sectoren is HKZ Zorg & Welzijn bedoeld?

Het mooie aan HKZ Zorg & Welzijn is dat ‘ie toepasbaar is op bijna alle sectoren in de gezondheidszorg. Als jouw organisatie behandeling, begeleiding, zorg- en/of dienstverlening aanbiedt kun je ermee aan de slag. Dit is ongeacht het type financiering, de organisatievorm, de omvang van je organisatie of het type activiteiten dat je uitvoert.

Wat zijn de voordelen van HKZ Zorg & Welzijn?

Het certificatieschema van HKZ Zorg & Welzijn geeft jou als zorgorganisatie alle ruimte om je eigen pad te bewandelen. Het is namelijk geen vastgelegde set met regels, maar een blauwdruk die je zelf mag invullen. Dit kun je zelf doen, of je kunt een zorgadviesbureau zoals Buro KliX inschakelen.

Benieuwd naar de andere voordelen van HKZ Zorg & Welzijn?

 • Met HKZ Zorg & Welzijn laat je zien dat kwaliteit bij jou op #1 staat
 • Het certificatieschema is opgezet door specialisten uit de zorg
 • De kwaliteitsnorm is toepasbaar op verschillende sectoren in de zorg
 • Je voldoet aan de eisen van je stakeholders
 • Daardoor versterk je gelijk je marktpositie én je overtuigingskracht’
 • Je behoudt en verbetert continu de kwaliteit van je zorg

Kortom: HKZ Zorg & Welzijn is een kwaliteitsnorm voor de zorg, door de zorg.

Hoe zit het met de toetsing van HKZ Zorg & Welzijn?

HKZ Zorg & Welzijn wordt getoetst op basis van de regels in NCS 8225. Als je eenmaal het certificaat behaalt, is dit drie jaar geldig. In de eerste auditcyclus vindt er jaarlijks een tussentijdse toetsing plaats. Is het kwaliteitssysteem helemaal up-and-running? Dan krijg je elke twee jaar een tussentijdse toetsing.

HKZ Zorg & Welzijn past bij jouw organisatie als je…

 • Op zoek bent naar een zorgspecifieke kwaliteitsnorm
 • Wilt werken met een certificatieschema dat is opgezet door zorgspecialisten
 • Alle ruimte wilt om kwaliteit op je eigen manier in te vullen
 • Het vertrouwen van verzekeraars, cliënten en andere stakeholders wilt vergroten
 • Doorlopend de kwaliteit van je processen in de zorg wilt verbeteren

Hulp nodig bij de implementatie van HKZ Zorg & Welzijn?

Buro KliX vertaalt jouw wensen naar een kwaliteitssysteem waar je energie van krijgt. Kwaliteit in de zorg hoeft namelijk helemaal niet ingewikkeld te zijn. Slim, simpel en samen gaan we voor een praktische én leuke aanpak. Binnenkort even sparren? Je bereikt ons via info@buroklix.nl of 038 200 41 21.