Start hier met jouw kwaliteit in de zorg

Gepubliceerd op: Daphne Freese

Start hier met jouw kwaliteit in de zorg

Dat je er iets mee moet, staat vast. Maar waar begin je eigenlijk als het aankomt op kwaliteit in de zorg? Wat moet je allemaal regelen om aan die kwaliteitseisen te voldoen? En kost alles bij elkaar niet ontzettend veel tijd? Geen zorgen. Kwaliteit in de zorg kan ook op jouw manier. Zullen we samen van start gaan?

Stap #1: bepaal je doelgroep

Door alle wetten, normen en richtlijnen plaats je kwaliteit in de zorg misschien wat verder van je af. Toch is het vrij simpel. Kwaliteit van de zorg draait om het bieden van de beste zorg aan de mensen die dat nodig hebben. Jouw cliënten dus! Heb je alles op orde? Dan vergroot je ook nog eens je kansen bij gemeentes, verzekeraars en zorgkantoren. Jij kiest toch ook liever voor een partij die alles goed op orde heeft?

Voordat je aan de slag gaat met kwaliteit in de zorg, is het belangrijk om de koers van je organisatie te evalueren. Zoek je daar een ervaren gesprekspartner voor? Eentje die gelijk alle lagen van je organisatie betrekt? Plan gerust een strategische sessie met ons in. Ben jij een starter in de zorg? Dan hebben wij alvast een handige checklist voor je.

Plan een strategische sessie

Stap #2: duik in de wet- en regelgeving

Welke wetten en kwaliteitskaders gelden ook alweer voor jouw branche? Als je weet wat je te doen staat, voelt het al een stuk minder ingewikkeld. Dit zijn bijvoorbeeld een aantal eisen waar je als zorgorganisatie aan moet voldoen:

 • Je levert verantwoorde zorg aan jouw cliënten
 • Deze zorg voldoet aan de kwaliteitsstandaard van de beroepsgroep
 • Je maakt en bespreekt samen met de cliënt een zorgplan
 • Je hebt inspraak geregeld en beschikt over een klachtenregeling
 • Je zet uitsluitend deskundige professionals in en houdt daarbij rekening met (eventuele) beroepsregistraties

Welke wetten horen hier ook alweer bij?
Bovenstaande eisen komen terug in de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz), Jeugdwet, Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), de Zorgverzekeringswet (Zvw), de Wet langdurige zorg (Wlz), de Wet BIG, de Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen en de Wet toelating zorgaanbieder (Wtza). Een hele mond vol, maar dan ben je gelijk op de hoogte.

Vergeet de kwaliteitskaders niet
Daarnaast zijn er verschillende kwaliteitskaders voor het leveren van goede zorg. Daarin staan de randvoorwaarden en kwaliteitseisen die gelden in een specifieke branche. Denk daarbij aan het kwaliteitskader gehandicaptenzorg, JIJ-kader (jeugdzorg), kwaliteitskader wijkverpleging en kwaliteitskader verpleeghuiszorg.

Wij denken met je mee

Help! Waar moet mijn organisatie aan voldoen?!

We snappen dat kwaliteit in de zorg niet altijd gesneden koek is. De combinatie van kwaliteitseisen en kwaliteitskaders kan zelfs behoorlijk overweldigend zijn. Wil jij alles helder hebben voordat je van start gaat? Buro KliX vertaalt de abracadabra naar een kraakhelder plan.

Dit kunnen wij voor je doen

Stap #3: een slim en simpel KMS

Continu de kwaliteit van je zorg verbeteren? Dan is een kwaliteitsmanagementsysteem (KMS) een must. Natuurlijk krijg je hierin de ruimte om je eigen pad te bewandelen. Zo kun je kiezen voor een zorgspecifieke kwaliteitsnorm, zoals HKZ, of je eigen draai geven aan ISO 9001.

HKZ: voor de zorg, door de zorg
HKZ (Harmonisatie Kwaliteitsbeoordeling in de Zorgsector) is specifiek op de zorg gericht en opgezet door zorgspecialisten, zorgverzekeraars en certificerende instellingen. Die expertise kan prettig zijn als je net begint met kwaliteit in de zorg.

ISO 9001:2015: internationale erkenning
NEN-EN-ISO 9001:2015 is een internationaal geaccepteerde norm voor kwaliteitsmanagement. Je kunt er verschillende soorten dienstverlening in kwijt. Daarnaast biedt ISO 9001 meer ruimte voor je eigen interpretatie.

Twijfel je welk kwaliteitssysteem het best bij jouw zorgorganisatie past? Laten we samen de voors en tegens naast elkaar zetten. Onthoud: kwaliteit in de zorg hoeft niet ingewikkeld te zijn. Als je het slim en simpel houdt, kan het zelfs leuk zijn!

Snel aan de slag

Stap #4 Laat die audit maar komen

Je kwaliteitssysteem is helemaal uitgerold en je team beheerst de werkwijze tot in de puntjes. Kat in ‘t bakkie, toch? Nou, niet helemaal. Voordat je het certificaat in de wacht sleept, krijg je - afhankelijk van de norm - te maken met zowel interne als externe audits.

 • Een interne audit voer je zelf uit of laat je door een zorgadviesbureau doen. Het is een check van je organisatie en processen ter voorbereiding op de externe audit.
 • Een externe audit wordt uitgevoerd door de certificerende instelling. Een zorgadviesbureau kan je voorbereiden op deze belangrijke toetsing.

Voldoe je aan alle kwaliteitseisen? Dan ontvangt jouw zorgorganisatie een kwaliteitscertificaat. Om er zeker van te zijn dat kwaliteit in de zorg jouw prioriteit blijft, krijg je jaarlijks opnieuw een externe audit. Goed voorbereid zijn? Zorg dat je regelmatig een interne audit of steekproef plant.

Wij bereiden je voor

Ho, stop, waar moet ik beginnen?

Wij snappen dat er nu veel op je afkomt. Geef je jouw interne audits en/of de voorbereiding op externe audits liever uit handen? Kom maar op! Buro KliX stoomt je klaar voor dat kwaliteitscertificaat.

Alles over audits in de zorg

Kwaliteit in de zorg, maar dan zonder gedoe

Wij begrijpen dat kwaliteit in de zorg je (in het begin) vooral kopzorgen oplevert. Veel zorgorganisaties stellen het daarom uit. Gelukkig kun je met kwaliteit in de zorg het gedoe ook gewoon achterwege laten. Dat is waar Buro KliX om de hoek komt kijken. Met onze slimme, simpele en gezamenlijke aanpak wordt kwaliteit weer je basis.

Dit doet Buro KliX voor jouw zorgorganisatie:

 • Praktisch advies over de koers van je organisatie
 • Ondersteuning bij de implementatie van een kwaliteitssysteem
 • Uitvoering van interne audits en voorbereiding op externe audits
 • Strategische sessies over thema’s die in jouw organisatie spelen
 • Doorlopende ondersteuning voor kwaliteit in de zorg
 • Begeleiding bij inkoop en aanbesteding in de zorg
 • Optimalisatie van je elektronische cliëntendossier
 • Het verzorgen van trainingen op locatie

Kwaliteit in de zorg, op jouw manier. Daar gaan we voor! Ingewikkelde documenten of droge protocollen? Bij Buro KliX doen we daar niet aan. We houden het liever slim en simpel, zodat jij er moeiteloos mee aan de slag kunt.

Gisteren nog met jouw kwaliteit aan de slag?

Buro KliX maakt van een ‘moetje’ een moeiteloos proces. Dat doen we inmiddels voor zorgorganisaties door heel Nederland. Benieuwd hoe wij jou kunnen ondersteunen? Stuur ons gerust een bericht. Je kunt vaak dezelfde week nog starten met jouw traject.

Ja, ik ga voor kwaliteit in de zorg